Wandelroutes

Hieronder vind je de wandelroutes die ik heb gemaakt door buurten van de wijk Utrecht-Noordoost.

Je kunt telkens de pdf downloaden, zodat je hem kunt lezen en kunt lopen.

Wandelroute Staatsliedenbuurt: wat verdween en wat verscheenweb_wijkcollage_nolenshof_detail.jpg

Dit is een uitgebreide route door de Staatsliedenbuurt, al is de route maar 2 km. Want er verdween en verscheen nogal wat in de loop van de tijd.
Download hier de (mobielvriendelijke) route door de Staatsliedenbuurt

Wandelroute Veeartsenijterrein

anatomiegebouw_web.jpg

Op het Veeartsenijterrein zat vanaf 1821 de Veeartsenijschool. Wat is daar nu nog van te zien en wat gebeurde daar allemaal?
Onder deze link de (mobielvriendelijke) route door het Veeartsenijterrein.

Wandelroute Wittevrouwenbuurt: Het klooster, de kunst en de gedichten

steegje_Bollenhofsestraat_28_web.jpg

In de Wittevrouwenbuurt vind je muurschilderingen, muurgedichten en veel beeldhouwwerk aan de gevels. In deze route kom je erlangs en krijg je interessante info over de buurt.

De route is mobielvriendelijk, download hier de route Het klooster, de kunst en de gedichten.
Je kunt ook de route in googlemaps, met de teksten, bekijken op je mobiel. Klik voor de teksten op het icoontje links op de bovenste balk. En op de bovenste balk voor het inleidende tekstje.

Wandelroute Zeeheldenbuurt: De beelden, de huizen en het spoor

web_de_godin_4.jpg

De Zeeheldenbuurt is een bijzondere buurt. Er zijn mooie beelden te zien, huizen uit het begin van de 19de eeuw en de oude Oosterspoorbaan loopt er doorheen.

Hier is de route: De beelden, de huizen en het spoor.

Wandelroute Vogelenbuurt: Het water en de vogels

web_plaat_reigers_dopplerhof.jpg

Het water en de vogels volgt de loop van de oude Vecht door de Utrechtse Vogelenbuurt. Je komt langs pittoreske plekjes en ziet allerlei muurschilderingen van vogels.

Het was erg leuk om de route te maken. Ik heb veel geleerd over de geschiedenis van de buurt en als ik er weer eens kom voelt het vertrouwd, bijna alsof ik er thuis ben.

Hier vind je de route van Het water en de vogels. Via de Wijkwijzer Noordoost is de route te zien in Googlemaps, met de tekst erbij.

Voordorp: Geen doodse strengheid

web_Voordorp_woningen_Theo_Bosch.jpg

Dit wordt nog een route, voorlopig hieronder alleen de beschrijving van wat er allemaal te zien is in Voordorp.

De buurt Voordorp in Utrecht Noordoost heeft een heel eigen sfeer. Die sfeer wordt bepaald door het kleinschalige karakter, de relatieve laagbouw en de lichte kleuren van de woningen. En door de eigenwijsheid en voortvarendheid van de bewoners.

Gekoesterd icoon van Voordorp zijn de woningen ontworpen door architect Theo Bosch. Hij won er in 1993 de Rietveldprijs mee. In het juryrapport stond: “De ontspannenheid van het landleven, die in menige uitbreidingswijk wordt vernietigd door de doodse strengheid van het gemiddelde woningbouwplan, is in dit complex op bewonderenswaardige wijze gehandhaafd.”

Lees over de geschiedenis, de architectuur en de eigenwijsheid van Voordorpbewoners in de pdf.

Straatkunstroute

web_Staatsliedenbuurt_De_vreemdelingen_talmalaan.jpg

In de wijk Utrecht Noordoost barst het van de beelden en muurschilderingen waar veel over te vertellen is, en ik heb een kunstroute gemaakt. 

Bovenstaand beeld wordt De Vreemdelingen genoemd, maar ik ben er inmiddels in 2022, na het schrijven van de straatkunstroute, achter gekomen dat het eigenlijk geen titel heeft, en dat het een replica is van het in 2008 hervonden beeld van Troelstra.

Hier is de straatkunstroute. Ook is er een buurtfolder van gemaakt; daarvoor heb ik de tekst wat ingekort. Hier is de route in Googlemaps.

Philo van de week

Een westerse beschaving, dat lijkt me een heel goed idee - Gandhi (1869-1948)

Philo van de week